Voorschrijven? daarna toetsen. De blowerdoortest
Tijdens de bouwvoorbereiding wordt gewoonlijk een bestek opgesteld. Deze bestaat uit een beschrijving met tekenwerk. In de volksmond wordt de beschrijving vaak een bestek genoemd, maar eigenlijk is bestekboek een betere beschrijving. In het bestek wordt voorgeschreven waar het te bouwen gebouw aan moet voldoen. Een van de eisen die gesteld kan worden is de qv-waarde die in de praktijk getest kan worden door middel van een blowerdoortest. In deze blog nemen we een woning als voorbeeld.
Het principe
In een woning wordt gewoonlijk warmte geproduceerd. Stookkosten zijn een belangrijke kostenpost. Belangrijker: energie opwekken is voor een belangrijk deel niet schoon, dus slecht voor het milieu. Het is belangrijk de energie die we nodig hebben zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Geen energie verspillen dus. Toch gaat er warmte verloren uit onze woning, bijvoorbeeld door bewust vuile warme ventilatielucht af te voeren, maar ook (onbewust) door kieren en spleten. Hoe kunnen we deze ‘verspilling’ tegen gaan?
EPC en qv-waarde
In Nederland wordt bij het verlenen van een vergunning voor het bouwen van een woning getoetst op het energieaspect. Om kort te gaan: dit gebeurt door de energieprestatie te berekenen. In deze berekening komt ook de qv-waarde aan de orde die de luchtdichtheid van de woning representeert. De berekening wordt getoetst door de gemeente.
Door de luchtdichtheid van de woning te verhogen gaat minder warmte verloren door middel van onbedoelde ventilatie. Hoe lager de qv-waarde, hoe beter de luchtdichtheid.
Voorschrijven en toetsen
In het bestekboek wordt kan de luchtdichtheid van de woning worden door middel van de qv-waarde. De aannemer waarmee u een contract aan gaat dient de luchtdichtheid te garanderen. De gemeente toetst niet in de praktijk of deze waarde wordt gehaald. U kunt de aannemer vragen aan te tonen de luchtdichtheid aan te laten tonen. Wij controleren liever zelf.
Blowerdoortest
Het controleren van de luchtdichtheid gebeurt door een aantal metingen waarbij de woning op overdruk of onderdruk wordt gebracht. Hiervoor wordt meetapparatuur en een ventilator in de deuropening geplaatst. Door het drukverlies te meten en een berekening uit te voeren kan de werkelijke qv-waarde worden bepaald. In deze berekening spelen naast drukverlies het verliesoppervlak (zoals gevels) en vloeroppervlak of woninginhoud een belangrijke rol.
Tot slot
Warmte kan verloren gaan op verschillende manieren. Niet alleen luchtdichtheid is een belangrijk aspect. Onder andere isolatie en ventilatie spelen een belangrijke rol. Op deze pagina vind u meer informatie. Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de juiste waarde, het oplossen van luchtddichtheidsproblemen of lekkages? Of heeft u hulp nodig in een discussie met uw opdrachtgever of aannemer? Neem dan contact met ons op.
Je moet inloggen om commentaar te posten.