Directie en toezicht restauratie
In principe is het uitoefenen van directie en toezicht in de restauratie niet anders dan in de nieuwbouw. In beide gevallen is de hoofdzaak het bijstaan van de opdrachtgever in het controleren van de kwaliteit. Toch zijn er wel een aantal specifieke zaken die in de restauratie meer dan in de nieuwbouw voorkomen.
Algemeen principe
Als we inzoomen op een willekeurige bestekpost in een stabu-bestek dan wordt daar (als het goed is) in omschreven ‘wat’ ‘waar’ aangebracht moet worden en welk ‘meetbaar resultaat’ dit moet opleveren. Hierin hoeft niet aangegeven te worden hoe de opdrachtnemer (meestal aannemer) dit aan moet brengen. Bijvoorbeeld wordt niet omschreven welke middelen de aannemer moet gebruiken om het ‘wat’ ‘waar’ aan te brengen.
Restauratie
In de restauratie kan dit problemen opleveren. Er zijn in de restauratie een aantal belangrijke situaties waar de opzichter of toezichthouder graag bij betrokken is om een goede kwaliteit te waarborgen. Maar hoe is dit in de opdracht geregeld? Welke juridische middelen staan de opdrachtgever ter beschikking? Als het goed is zorgt de bouwmanager tijdens de contractvorming voor de juiste basis. Let op: in de bouwvoorbereiding wordt dus de juiste basis gelegd voor de bouwbegeleiding. Laat u als opdrachtgever hierover goed adviseren.